Werk samen met andere YouTubers!

En zo stond ik op een zonnige vrijdagmiddag ineens naast grote YouTubers als DusDavid, DoeMaarGamen en VakoGames, om te praten over hun beste YouTube-tips. Met bijna 3.000 views in minder dan 24 uur tijd werd mijn “Tips van de Experts” video mijn succesvolste video tot nu toe.

Samenwerken met andere YouTubers kan er dus echt voor zorgen dat je views, abonnees en interactie flink stijgen. In dit artikel wil ik jullie twee verschillende vormen van samenwerking uitleggen.

Schermafbeelding 2015-09-05 om 11.41.17

Filmen op een event.

Events zijn ontzettend goede plekken om video’s met veel andere YouTubers te maken, zoals mijn video die ik op de Dividay gedraaid heb. Er lopen veel YouTubers rond die het altijd wel leuk vinden om een praatje te maken.

Als je een video op een event wilt maken, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Bedenk een goed idee en probeer het zo goed mogelijk uit te denken. Wat wil je dat de mensen die je filmt zeggen? Hoe ga je het opnemen? Waar ga je staan? Heb je goede apparatuur? Hou er ook rekening mee dat events vaak heel druk zijn. Een externe microfoon is dus geen overbodige luxe.

Events lenen zich heel goed voor vraag-en-antwoord video’s. Stel mensen een simpele vraag, en film het antwoord. Bijvoorbeeld: “wat vind jij de tofste game en waarom?” Zo’n vraag kun je in een minuutje stellen, dus dan kun je veel verschillende YouTubers in je video krijgen.

Een ander idee is het “associatiespel”. Daarbij zeg je steeds een woord, en de ander moet zo snel mogelijk een ander woord noemen dat als eerste in hem opkomt bij dat ene woord. Zo heb je nog meer improvisatie-spelletjes die je kunt doen.

Als je andere YouTubers filmt op events, laat ze dan wel even hun naam en kanaalnaam zeggen in de camera. Anders weet je achteraf niet meer bij welk kanaal ze horen! En verspil niet je tijd met alleen maar grote YouTubers zoeken, maar film ook gewoon eens de wat onbekendere YouTubers. Die zijn vaak net zo interessant!

Samen een video maken.

Je kunt ook aan andere YouTubers vragen of ze met jou een video willen maken. Vooral in de game-scene wordt dat veel gedaan, omdat het vrij makkelijk is om samen een spel op te nemen. Maar ook als je vlogs maakt, lifestyle video’s of wat dan ook, kun je heel goed samenwerken met andere YouTubers.

Je hoeft dan niet per sé bij elkaar op bezoek te gaan. Je kunt ook allebei apart een stuk van de video opnemen, en dat dan samenvoegen in de uiteindelijke video. Als je bijvoorbeeld een “top 10 flauwste moppen” maakt met iemand anders, kunnen jullie allebei 5 flauwe moppen vertellen :).

Een andere voorbeeld van “samen een video maken” is deze video, die ik samen met DeGeweldigeKaas gemaakt heb. Robin heeft zijn video gewoon een keer naar me opgestuurd, met de boodschap: “als je hem ooit kunt gebruiken, zou dat tof zijn!” En toen ik een paar maanden later in de knel kwam met mijn planning, kon ik dus mooi zijn video pakken en er een samenwerkingsvideo van maken.

Met wie ga je samenwerken?

Als je YouTubers zoekt om mee samen te werken, vraag je dan af welke YouTubers het beste bij jouw kanaal passen, en bij wie je de grootste kans hebt dat ze ja zeggen.

Veel beginnende YouTubers maken de fout om berichtjes naar de grote YouTubers te sturen: “Enzo, wil je een keer met me opnemen? David, mag ik in je video???” De kans dat je daar iets mee bereikt, is heel erg klein.

Je kunt YouTube zien als een ladder. Helemaal bovenaan staan de grote kanalen. De beginnende kanalen staan onderaan. En als jij van onderen helemaal naar boven schreeuwt, horen ze je daar niet.

Image converted using ifftoany

Maar wat je wél kunt doen, is contact leggen met YouTubers die iets hoger dan jou op de ladder staan. Als je zelf 50 abonnees hebt, kun je kanalen zoeken die 100 of 200 abonnees hebben. Heb je zelf 500 of zelfs 1.000 abonnees, zoek dan kanalen die 2.000 of 5.000 abonnees hebben. Als het verschil in grootte niet al te groot is, is het helemaal niet zo moeilijk om partners te vinden. Mijn Kanalenzoeker kan daar trouwens ook prima bij helpen!

Ik raad je trouwens wel aan om niet meteen aan volslagen onbekenden te vragen of ze met je samen willen werken. Leer ze altijd eerst even kennen, wissel wat leuke reacties uit… dan is de kans dat ze ja zeggen ook een stuk groter.

Kortom…

Ik vond mijn experiment op de Dividay enorm geslaagd, en ik zal in de toekomst zeker nog wel vaker met andere YouTubers gaan samenwerken. Het is niet alleen heel leuk om te doen, maar het zorgt er ook voor dat je jouw doelgroep een stuk groter maakt!

Wat vind jij ervan?