Wat maakt een video een “goede video”?

Als YouTubers is het onze taak om goede video’s voor onze kijkers te maken. Maar wat is nu eigenlijk een “goede video”? De test die ik daarvoor gebruik is simpel: een video is goed, als hij minstens één van de volgende drie doelen bereikt. En hoe meer doelen, hoe beter!

1. De video informeert de kijker.

De video geeft informatie, legt uit hoe je iets moet doen of geeft meer inzicht in een interessant onderwerp. Dat zie je vooral in tutorials, reportages of tipvideo’s. Als veel kijkers na afloop denken: “hé, interessant… dat wist ik nog niet!”, dan is het een geslaagde video.

Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat de informatie in je video juist is, en dat het informatie is die veel mensen nog niet wisten. Video’s waarin gezegd wordt dat de lucht blauw is, zijn niet zo interessant. Video’s die uitleggen waaróm de lucht blauw is, zijn een stuk interessanter :).

2. De video inspireert de kijker.

Sommige video’s leren ons niet per sé iets nieuws, maar ze geven ons stof tot nadenken. Het zijn video’s die ons raken, die ervoor zorgen dat we een goed gevoel krijgen over onszelf, en die ons aansporen om actie te ondernemen.

Mijn community-project “Ik ben een YouTuber” valt bijvoorbeeld in deze categorie. Door heel veel verhalen van beginnende YouTubers te verzamelen, wil ik laten zien dat elke YouTuber klein begonnen is en dat je er nooit alleen voor staat. Een ander voorbeeld is “Kindness Boomerang”, waarin getoond wordt dat goede daden altijd bij je terugkomen.

Inspirerende video’s zijn best lastig te maken, omdat je echt goed moet nadenken over hoe je jouw boodschap goed overbrengt. Maar als het je lukt, kunnen dit soort video’s in no-time duizenden of miljoenen views krijgen!

3. De video vermaakt de kijker.

Dit soort video’s zie je het meest op YouTube. Dit zijn video’s die van zichzelf gewoon leuk zijn om naar te kijken. Ze zijn grappig of ontspannend, ze doden de tijd als je niets te doen hebt en je krijgt er een goed gevoel over.

Het is niet makkelijk om je kijkers echt te vermaken. Je video moet de aandacht vasthouden en je moet ervoor zorgen dat kijkers zich niet gaan vervelen. Na afloop moet de kijker denken: “Zo, dat was leuk om te zien! Ik ben blij dat ik die video bekeken heb.”

Bereikt jouw video deze doelen?

Als je een video gemaakt hebt, bekijk hem dan kritisch, en wees eerlijk over je video. Bereikt hij in ieder geval één van deze drie doelen? Zouden je kijkers de video informatief, inspirerend of vermakelijk vinden? Als je denkt dat dat zo is, dan is het een geslaagde video en dan kun je hem uploaden. Zo niet, probeer hem dan te verbeteren.

Natuurlijk is het nog beter als je méér dan één doel bereikt. Mijn eigen video’s zijn natuurlijk vooral informatief, omdat ik dingen over YouTube uitleg. Maar ik probeer ze ook altijd inspirerend te maken, omdat ik beginnende YouTubers wil aanmoedigen om echt iets van hun kanaal te maken. En sommige kanalen slagen erin om alle drie de doelen te bereiken. Mijn favoriete kanaal Veritasium maakt bijvoorbeeld video’s over wetenschap, die niet alleen informatief en inspirerend zijn, maar ook ontzettend leuk gepresenteerd.

Kortom…

Deze drie vragen helpen mij keer op keer om te bepalen of mijn video geslaagd is. Soms ben ik tien minuten aan het kletsen, en dan denk ik: “wacht even… ik ben mijn kijkers helemaal niets nieuws aan het vertellen!” Of: “ik moet dit op een andere manier vertellen, dan wordt het begrijpelijker, leuker of inspirerender.”

Hou deze drie doelen dus steeds in de gaten, dan komt het met jouw video’s dik voor elkaar! 🙂

Wat vind jij ervan?