Waar haal je de tijd vandaan?

Het is niet altijd makkelijk om regelmatig video’s op YouTube te maken. Soms moet je zoveel doen voor school, werk of gewoon je privéleven. Waar halen we eigenlijk in ons drukke leven toch de tijd vandaan om leuke video’s voor onze kijkers te maken?

Zoveel te doen in zo weinig tijd!

We kennen allemaal wel dat gejaagde gevoel. Er ligt nog een hele berg werk op ons te wachten, ons hoofd zit vol ideeën en we lopen te stressen omdat we niet weten wat we als eerste moeten doen. Geen fijn gevoel! Zou het niet veel prettiger zijn als je gewoon volledige controle hebt over je tijd? En als je nooit meer hoeft te stressen? Laat me je vertellen hoe ik dat doe.

shutterstock_235895917

Uit je hoofd, in een systeem

Stress ontstaat vooral als we geen overzicht hebben over wat we moeten doen, wanneer het klaar moet zijn en hoeveel tijd we eraan kwijt zijn. Je hebt dan steeds het gevoel: “oh, ik moet nog dit doen! En ik moet nog dat doen!” En je bent dan steeds bang dat je dingen vergeet.

De eerste stap naar de oplossing is dus om al die “nog te doen” dingen uit je hoofd te halen, en in een systeem te stoppen. Denk dus eens na over alles wat je nog moet doen, en schrijf elke taak op een blaadje. Het kunnen heel grote dingen zijn, zoals “maak een plan voor de vakantie”, of kleine dingen zoals “koop batterijen voor de camera”.

Uiteindelijk heb je een verzameling van 30, 40, 50 of nog meer dingen die je nog moet doen. Dan wordt het tijd om ze in een systeem te stoppen.

Maak een takenlijst

Ik vind het zelf erg prettig om altijd en overal te weten wat ik nog moet doen. Daarom maak ik graag gebruik van een digitaal systeem, zoals het programma Wunderlist. Dat is een gratis programma voor alle computers, mobieltjes en tablets.

Je kunt in Wunderlist heel makkelijk taken aanmaken, en instellen wanneer ze af moeten zijn. Je kunt ook taken in verschillende stappen verdelen, zoals bij een proefwerk dat uit verschillende hoofdstukken bestaat. Probeer het dus eens uit en zet alle taken die je net hebt opgeschreven in Wunderlist.

Wunderlist-for-Chrome

Een leeg hoofd en een overzichtelijk leven

Als je dit allemaal hebt gedaan, heb je één centrale plek waar je altijd kunt vinden wat je nog moet doen. Het prettige is dan, dat je nooit meer bang hoeft te zijn dat je iets vergeet. Dus in plaats van dat je hersens bezig zijn met tientallen taken onthouden, kun je ze écht nuttig werk laten doen. Bijvoorbeeld leuke video’s voor YouTube bedenken!

Het voordeel is ook dat je precies kunt zien op welke momenten je het druk hebt, en wanneer er ruimte is in je schema. Als je bijvoorbeeld op donderdag 10 dingen hebt staan, en op vrijdag maar 3, dan weet je wel op welke dag je het beste je volgende YouTube-video kunt plannen.

De voorwaarde is wel, dat je zo’n systeem echt vol blijft houden. Krijg je een nieuwe taak binnen die je niet moet vergeten? Zet hem meteen in je takenlijst! Op die manier blijven de taken waar ze horen: in je systeem en uit je hoofd.

Kortom…

Deze tip gaat misschien iets minder over YouTube, maar je kunt hem eigenlijk toepassen op je hele leven. Ik heb er zelf heel veel aan gehad, omdat ik nu veel beter het overzicht heb over wat ik allemaal nog moet doen. En op die manier is het voor mij ook makkelijk om elke week weer een nieuwe video voor jullie te maken.

Wat vind jij ervan?