Video’s rondom de feestdagen en actualiteiten

Heb je ook zo’n zin in Kerstmis? Een paar dagen gezelligheid, lekker eten, sfeervolle kerstfilms op TV en (voor de meesten van ons) heerlijk kerstvakantie! Ook op YouTube zul je in de komende tijd vast en zeker een hoop kerstvideo’s zien. Heb jij al iets gepland rondom de feestdagen? Of doe je er juist niet aan mee?

Aansluiten bij de actualiteit

Natuurlijk moet je in de eerste plaats video’s maken die je leuk vindt, en die passen bij het onderwerp van je kanaal. Maar als je met sommige video’s ook aan kunt sluiten bij de actualiteit, is dat alleen maar goed. Heel veel mensen zijn nu bijvoorbeeld in de kerststemming en zullen dus eerder video’s kijken die (voor een deel) over Kerstmis gaan.

Het is dan natuurlijk wél belangrijk dat je ruim van tevoren weet wat er allemaal actueel gaat worden. En daarvoor kun je een handig hulpmiddel inzetten.

De Content Kalender

Veel YouTubers maken een kalender, waarin ze bijhouden wat voor hen interessante actualiteiten zijn om bij aan te sluiten. Natuurlijk staan daar feestdagen als Kerstmis, Pasen en Carnaval op. Maar je kunt ook denken aan andere dingen waar je als YouTuber iets mee kunt doen. De Duch YouTube Gathering (23 mei), het begin van de zomervakantie (vanaf 4 juli), interessante feestdagen zoals de “Internationale Dag van de Mensenrechten”, enzovoorts. Overal is wel een video over te maken, en zulke video’s zijn goed voor de afwisseling.

Een goed voorbeeld van een Content Kalender kun je op Twitter vinden: #OwnTheMoment.

02f1c220-09d1-4249-8813-933a3eaf95a4

Actualiteiten uit het nieuws

Naast de vaste momenten door het jaar heen, gebeuren er natuurlijk ook elke dag dingen waar je een video over kunt maken. Het is dan ook belangrijk dat je het nieuws volgt over het onderwerp van je kanaal. Als je een techniek-kanaal hebt, zou je gek zijn als je geen video zou maken over de lancering van een nieuwe iPhone of Android-telefoon. Heb je een Minecraft-kanaal, dan heb je vast wel een video gemaakt over de overname van Minecraft door Microsoft.

Maar de leukste video’s zijn natuurlijk video’s waarin grappen gemaakt worden over de actualiteit. Het AVRO-programma Koefnoen doet dat ontzettend goed. En op YouTube is Niels Groffen één van de kanalen die steeds weer ontzettend grappige video’s uit het nieuws maakt. Dat zie je bijvoorbeeld in dit “afgeluisterde gesprek” van prinses Beatrix :).

Actuele video’s worden meer bekeken

Als het je lukt om video’s te maken waarin je de actualiteit kunt betrekken, zul je merken dat zulke video’s bijna altijd meer kijkers krijgen dan andere video’s. Je hebt het dan namelijk over onderwerpen waar heel veel mensen op dat moment naar zoeken. En omdat het om zulke actuele dingen gaat, worden zulke video’s ook veel vaker gedeeld.

Je moet dan wel zorgen dat je zo snel mogelijk in kunt springen op interessante gebeurtenissen. Bereid je dus voor op actuele dingen die gaan komen (feestdagen, lancering van een nieuwe game, actie voor het goede doel). En als er plotseling iets heel interessants in het nieuws komt, bedenk dan eens hoe je dat kunt gebruiken voor een leuke of interessante video.

Maar zoals alles geldt: doe het met mate! Blijf gewoon de video’s maken die je nu ook maakt, en doe af en toe iets leuks met de actualiteit. Het zijn vaak leuke extraatjes, die onverwachts een grote hit kunnen worden. Maar probeer zeker niet in elke video iets actueels te doen, als je dat normaal gesproken ook niet doet.

Wat vind jij ervan?