Hoe kom je uit een YouTube-dip?

Ik zie regelmatig YouTubers die erg gefrustreerd raken als het met de views en abonnees even wat minder gaat. Of als ze ineens meer dislikes dan normaal krijgen. Toch is dat iets heel normaals, waar iedere YouTuber wel eens mee te maken krijgt.

Je noemt dat ook wel een “YouTube-dip”: een periode waarin het allemaal wat minder lekker loopt. En elke YouTuber komt wel eens zo’n periode tegen. Maar hoe kun je daar weer uit komen en zorgen dat je kanaal weer de goede kant op gaat?

Soms zit het mee, soms zit het tegen

Je moet begrijpen dat het soms meezit en soms niet. Soms gaat het ineens heel goed met je kanaal en krijg je bijvoorbeeld elke dag 10 abonnees erbij. Soms kom je in een dip terecht en krijg je bijna geen abonnees en kijkers erbij.

Ik had dat in de afgelopen twee maanden ook op mijn kanaal. In oktober en november daalde die groei ineens met meer dan 30%. En ik merkte dat mijn video’s ook minder goed bekeken werden dan voorheen. Dus zelfs bij mij zijn er wel eens periodes waarin het wat minder goed gaat met mijn kanaal.

Dat zijn dingen die gewoon gebeuren en daar moet je je op voorbereiden. Denk dan niet meteen dat je video’s niet meer de moeite waard zijn. Ga niet aan jezelf twijfelen. Blijf rustig en probeer na te denken over hoe het komt dat het wat minder lekker loopt, en wat je daaraan kunt doen.

Waar kan een dip aan liggen?

Een dip kan verschillende oorzaken hebben. Meestal gaat het om één van de volgende dingen:

  1. De tijd van het jaar. Er zijn periodes waarin YouTube gewoon wat minder gebruikt wordt dan normaal. In schoolvakanties zie je bijvoorbeeld dat mensen méér op YouTube kijken. Als de scholen weer beginnen, is dat een stuk minder. Dat zie je ook terug in je eigen kijkcijfers.
  2. Je doet teveel dezelfde dingen. Als je steeds opnieuw dezelfde soort video’s maakt, is dat voor je vaste abonnees niet meer zo interessant. Probeer dan eens wat nieuwe dingen uit op je kanaal.
  3. Je besteedt te weinig aandacht aan je abonnees. Ik zie vaak kanalen die nooit antwoorden op reacties van kijkers, of die nooit eens op de kanalen van hun abonnees kijken. Als jij geen interesse hebt voor andere YouTubers, waarom zouden zij dan interesse voor jou hebben?
  4. Je bent niet zichtbaar genoeg. Misschien kunnen mensen je gewoon niet goed genoeg vinden op YouTube. Je kunt je zichtbaarheid vergroten door veel reacties bij anderen te schrijven. Gebruik ook goede titels, beschrijvingen, tags en thumbnails. En gebruik de sociale media om je video’s te promoten en contacten met anderen te leggen.

Wat kun je doen om uit een dip te komen?

Als je weet waar de dip aan ligt, dan kun je proberen om ideeën voor verbetering te bedenken. Probeer bijvoorbeeld eens een weekje heel actief contacten met anderen te leggen. Reacties schrijven, Twitter gebruiken, een account op Instagram maken, enzovoorts.

Je kunt ook kijken wat er gebeurt als je een keer iets speciaals op je kanaal doet. Misschien een “Ik hou van mijn abonnees!” special, of een video waarin je nét even wat meer moeite steekt dan normaal. Of wat ik zelf wel eens gedaan heb: bezoek de kanalen van ál je abonnees en schrijf een reactie op hun kanaal om ze een vrolijk kerstfeest te wensen :).

En soms gaat een dip ook gewoon vanzelf voorbij. Het kan best zijn dat je na een paar weken ineens weer omhoog schiet met het aantal abonnees. Blijf dan gewoon lekker doorgaan zoals je nu bezig bent.

Kortom…

Maak je niet meteen zorgen als je een keer in een YouTube-dip komt. Het overkomt iedereen en het betekent echt niet dat je kijkers en abonnees je niet meer leuk vinden. Een goede YouTuber is een YouTuber die niet meteen opgeeft als het even niet zo lekker gaat.

 

Ontvang nog meer goede tips per e-mail!

Wat vind jij ervan?