Hoe bedenk je steeds weer nieuwe video’s?

We weten allemaal dat je regelmatig nieuwe video’s moet uploaden, om kijkers echt aan je kanaal te binden. Maar veel YouTubers vinden het best lastig om keer op keer nieuwe video’s te bedenken. Geldt dat voor jou ook? Lees dan verder, want ik heb de oplossing voor je!

Hoe de meeste YouTubers het doen…

De meeste YouTubers denken niet zo heel ver vooruit. Als ze een nieuwe video maken, beginnen ze vaak helemaal bij nul. Ze moeten dan bij elke video bedenken: “Wat voor video moet het worden? Waarover gaat hij? Hoe ga ik hem beginnen? Hoe kan ik hem een beetje leuk aankleden?” Kortom: ze moeten elke keer het wiel opnieuw uitvinden.

Dat is ook de reden waarom het zulke YouTubers vaak niet lukt om regelmatig goede video’s te maken. De video’s worden dan vaak een beetje ‘halfbakken’. Vanwege de tijdsdruk zit er dan vaak niet echt een plan achter. En dat is jammer.

Hoe het óók kan…

Zou het niet veel prettiger zijn als je de ideeën voor je video’s al ruim van tevoren hebt? Je weet dan al dagen van tevoren wat voor video je gaat maken, en je hoeft dan alleen nog maar te bedenken hoe je het precies gaat doen. Dan wordt video’s maken een stuk relaxter.

Klinkt dat goed? Wel, het is voor iedere YouTuber mogelijk en het is ook helemaal niet zo moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Wat je nodig hebt, is een systeem voor je video’s.

Een video-systeem

Een video-systeem houdt in dat je een paar videoseries bedenkt die je op je kanaal wilt hebben. Daarnaast maak je ook een systeem waarmee je heel makkelijk ideeën voor jouw series kunt vinden.

Ik heb op mijn eigen kanaal bijvoorbeeld twee videoseries: tip-video’s en Vraag en Antwoord. Die wissel ik elke zondag af. Ik weet daardoor nu al dat ik aanstaande zondag een tipvideo doe, en volgende week zondag weer Vraag en Antwoord. Dus ik kan op tijd beginnen met nadenken over wat ik dan wil doen.

Mijn Vraag en Antwoord video’s zijn voor mij de makkelijkste video’s om te maken. De ideeën voor die video’s krijg ik immers van jullie aangeleverd. Als ik in de reacties op mijn video’s interessante vragen zie, kopieer ik ze naar een “vragen-document”. En elke keer als ik een Vraag en Antwoord video maak, kies ik gewoon een stuk of drie vragen uit dat document om te beantwoorden. Makkelijk! Dus hoewel ik elke week een nieuwe video maak, hoef ik me maar één keer per twee weken echt in te spannen om iets goeds te verzinnen.

Ander voorbeeld

Stel dat je een Minecraft-kanaal hebt (origineel!), en je wilt op je kanaal drie keer per week een video uploaden. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om drie video-series te bedenken.

 

Je kunt dan bijvoorbeeld elke dinsdag een nieuws-video maken, waarin je praat over Minecraft-updates, nieuwe texture packs of andere nieuwtjes over Minecraft. Daarvoor kun je Minecraft-sites en Minecraft-blogs volgen, zodat je elke dag nieuwtjes uit de Minecraft-wereld krijgt. Het leukste nieuwtje van de week haal je eruit, en daar maak je dan (in je eigen woorden) een video over.

loot-crate-jan-minecraft-back

Op donderdag zou je een gameplay kunnen doen binnen een bepaalde spelmodus. Het is dan natuurlijk mooi als je daarin zoveel mogelijk actie en spanning kunt leggen. Zulke video’s zijn makkelijk: gewoon spelen, praten en opnemen.

En op zondag kun je dan een tutorial maken, waarin je laat zien hoe je een bepaald ding in Minecraft moet bouwen. Ideeën daarvoor kun je ook overal op het internet vinden, of je krijgt ze misschien wel van je kijkers. Over dit soort video’s moet je dan wel iets langer nadenken, maar ze trekken wel veel kijkers.

Met deze indeling heb je dus doordeweeks twee makkelijke video’s die je snel en simpel kunt maken. En je houdt genoeg tijd over om van je tutorial op zondag iets bijzonders te maken.

Kortom…

Het is best mogelijk om vaak nieuwe video’s te uploaden, die toch van goede kwaliteit zijn en die veel waarde hebben voor je kijkers. Met video-series hou je afwisseling op je kanaal, je kunt altijd nieuwe ideeën bedenken en je kanaal blijft altijd fris en fruitig :).

Wat vind jij ervan?