Het verschil tussen abonnees en abonneerders

Ik had vandaag op Facebook een gesprekje met een jonge YouTuber, die me vroeg of ik misschien zijn Twitch-livestream wilde promoten. Hij had namelijk helemaal geen kijkers. En dat terwijl hij toch 32 abonnees heeft. Geen wereldaantal, maar toch wel een aantal waar je normaal gesproken iets mee kunt.

Dat zette me toch wel aan het denken. Sommige kanalen hebben ook niet zoveel abonnees, maar wel heel veel activiteit op hun video’s. Ze krijgen veel likes, veel reacties, veel tweets enzovoorts. Kortom: de abonnees die ze hebben, tellen voor tien.

Het verschil zit hem in de betrokkenheid van de abonnees. Heb je abonnees, of abonneerders? Abonneerders zijn mensen die ooit op “abonneren” hebben geklikt. Het is natuurlijk leuk als kijkers dat doen. Maar je moet niet denken dat je ze dan al binnen hebt. Het betekent enkel dat ze misschien in de toekomst nog wel eens een video van je willen zien. Niet dat ze meteen die-hard fans van jouw kanaal zijn.

Jouw taak is dus, om van abonneerders echte abonnees te maken. Daarvoor moet je echt het contact met ze zoeken. Mijn tip is: kijk eens naar jouw lijst met abonnees (http://www.youtube.com/subscribers). Bekijk eens hun kanalen. Maken ze ook video’s? Abonneer ze dan terug en schrijf eens een leuke reactie. Zie je een link naar hun Twitter of Facebook? Volg ze daar dan. En schrijf ook eens een bedankje op het tabblad “Discussie”. Dan wordt dat ook nog eens gebruikt! 🙂

Schermafbeelding 2015-08-20 om 19.42.16

Kortom: probeer je abonnees dus eens te leren kennen. Tuurlijk, sommige abonnees reageren niet echt. Maar de meeste abonnees zullen het wel leuk vinden dat je aandacht aan ze besteedt. Ze zullen dan ook wat vaker berichtjes aan jou schrijven en ook wat vaker je video’s bekijken. Want je bent voor hen dan geen vreemde meer, maar een bevriende YouTuber!

Ik wil niet opscheppen, maar ik krijg echt belachelijk veel reacties op mijn video’s. Gemiddeld tussen de 100 en 300 reacties op een video met 1000 views, dat is absurd veel! Maar dat komt ook doordat ik echt probeer een band met mijn kijkers te kweken. Ik beantwoord bijna elke reactie, ik heb goed contact met mijn kijkers op Twitter en Facebook en ik probeer ze te helpen zoveel als ik kan. Als jij dat nou ook gaat doen met jouw abonnees, zul je merken dat ze veel vaker reacties schrijven, veel vaker je video’s liken en veel vaker bij je komen kijken.

Hopelijk heb je iets aan deze tip. Veel succes met je kanaal en ik spreek je snel weer!

Wat vind jij ervan?