Groeien op YouTube: elke week 1 abonnee meer!

In dit artikel wil ik eens praten over hoe je nou écht kunt zien hoe goed het met je kanaal gaat. Veel YouTubers denken namelijk dat het alleen maar gaat om hoeveel abonnees je krijgt. Die raken meteen in paniek als ze maar 6 abonnees hebben, of kloppen zich op de borst bij 500 abonnees. Maar waar het op YouTube echt om draait, is groei!

Eén abonnee méér dan de vorige week

De beste groei is natuurlijk een groei die steeds harder gaat. Zelfs als het maar één abonnee méér is dan de vorige week. Op je Creator Dashboard kun je precies zien hoeveel abonnees je er per week of per maand bij krijgt.

Stel dat je bijvoorbeeld net begonnen bent op YouTube, en je krijgt het voor elkaar om in je eerste week 1 abonnee te krijgen. Dat is in ieder geval een begin. In de week daarop krijg je 2 nieuwe abonnees. Dan zit je in totaal al op 3. En als je in de volgende week 3 nieuwe abonnees krijgt, zit je in totaal op 6.

6 abonnees in drie weken tijd klinkt natuurlijk niet veel. Maar stel dat het je elke week lukt op één abonnee méér erbij te krijgen dan de week ervoor, wat gebeurt er dan? Dan zit je in week 20 op de 200 abonnees. In week 40 zit je op 800 abonnees. En na een jaar heb je dan bijna 1.400 abonnees. Niet slecht, toch? 🙂

f484deae-4f35-4c6a-adde-b0985fcb5b03

Waarom is groei belangrijk?

Het is belangrijk dat je aantal abonnees blijft groeien, omdat de meeste nieuwe abonnees niet voor altijd je video’s zullen kijken. Na een paar weken of misschien maanden zijn ze vaak uitgekeken op je video’s. Dan kijken ze niet meer, of ze de-abonneren.

Dat is niet erg. Dat hoort erbij. Maar het is dan wel belangrijk dat er ook weer nieuwe abonnees bij komen. En als die groei steeds harder gaat, ook al is het maar één extra abonnee per week, dan hou je het momentum vast. Dan blijft je kanaal steeds sneller groeien, tot het op een gegeven moment bijna automatisch gaat.

Ik spreek uit ervaring!

Op mijn kanaal TubeTotaal ging het eigenlijk ook op deze manier. Toen ik net begon in 2013, kostte het veel moeite om mijn eerste abonnees te vinden. In de eerste week had ik maar 2 of 3 abonnees. In de tweede week kwamen er een stuk of 4 bij. De week daarop waren het er 6.

Zo groeide mijn kanaal langzaam maar zeker door. En na een paar maanden, in april 2014, had ik ineens 500 abonnees bereikt. Daarna is het erg hard gegaan. Week na week kwamen er steeds meer abonnees bij. En nu zit ik al bijna op de 10.000 abonnees! Dat had ik toen ik begon nooit verwacht :).

Schermafbeelding 2015-09-02 om 20.12.38

Kortom…

Kijk eens in je Creator Studio hoeveel abonnees je in de afgelopen 7 dagen erbij hebt gekregen. Zou het lukken om aankomende week één abonnee meer erbij te krijgen dan vorige week? Misschien wel, als je goed zichtbaar bent en veel contacten zoekt met andere YouTubers. En als je elke week één abonnee meer krijgt dan de week ervoor, kan het heel hard gaan met je kanaal.

Wat vind jij ervan?