De belangrijkste tip voor meer abonnees

Je kent het vast wel. Je doet je best om leuke video’s te maken, maar er komt helemaal niemand kijken! Misschien denk je dan wel: “Oké, mijn video’s zijn niet goed genoeg.” Maar abonnees krijgen heeft veel minder te maken met je video’s dan je denkt. Ik vertel je de belangrijkste tip voor meer abonnees!

Contact met andere YouTubers

Als YouTuber probeer je natuurlijk goede video’s te maken. Maar als je die dan op je kanaal hebt, hoe komen de mensen er dan achter dat ze bestaan? Dat gaat echt niet vanzelf. Je zult dus zelf actie moeten ondernemen om kijkers voor je video’s te vinden.

De allerbelangrijkste tip voor meer kijkers en abonnees, is: zorg dat je contact hebt met andere YouTubers! Het helpt echt enorm als je andere mensen op YouTube kent, die jou een toffe YouTuber vinden en die je willen helpen om wat meer kijkers te krijgen. En dat hoeven echt geen “grote YouTubers” met duizenden abonnees te zijn. Zelfs YouTubers die zelf ook nog niet zoveel abonnees hebben, kunnen jouw kanaal een stuk verder helpen.

Waarom moet je dit doen? Omdat andere YouTubers jou net zo hard nodig hebben als jij hen nodig hebt. Iedere YouTuber wil graag gezien worden. Iedere YouTuber houdt van likes en reacties op zijn video’s. Er ligt voor jou dus een gouden kans om andere YouTubers te helpen, en tegelijkertijd ook zelf wat meer aandacht voor je video’s te krijgen.

Waar vind je andere YouTubers?

Het is niet makkelijk om interessante kanalen te vinden. YouTube zelf promoot vooral de grotere kanalen, terwijl de kleine YouTubers het vaak zelf maar uit moeten zoeken. Gelukkig heb ik een oplossing waarmee je wél leuke, kleine kanalen kunt vinden. Dat is de YouTube Kanalenzoeker, de grootste zoekmachine voor YouTube-kanalen in Nederland.

De Kanalenzoeker

Zoek op categorie, aantal abonnees, zoekwoorden en nog veel meer, en zie in één oogopslag welke kanalen interessant zijn.

In de Kanalenzoeker kun je heel eenvoudig opgeven wat voor soort kanalen je zoekt. Welke categorie? Hoeveel abonnees? Welke trefwoorden? Hoe actief zijn de kanalen? Op basis van die informatie zoekt de Kanalenzoeker interessante kanalen voor je uit. En je kunt zelfs de nieuwste video van elk kanaal snel bekijken, om te zien of het kanaal wat voor je is.

Het is belangrijk dat je niet zomaar elk kanaal uitzoekt. Zoek kanalen die video’s maken die jij ook maakt, die ongeveer net zoveel abonnees hebben als jij (of iets meer) en die video’s maken die jij echt leuk vindt. Het helpt ook als de YouTuber ongeveer dezelfde leeftijd en/of interesses als jij hebt. Als het kanaal daaraan voldoet, kun je naar de volgende stap.

Hoe zoek je contact met die kanalen?

Voor je contact gaat zoeken met andere kanalen, is er één instelling die je even moet aanpassen: je moet je abonnementen openbaar maken! Dat doe je in je privacy-instellingen. Als je bij de optie “Al mijn abonnementen privé houden” een vinkje ziet staan, haal dat dan weg. We willen namelijk dat kanalen die we abonneren daarvan op de hoogte gesteld worden. Als je abonnementen openbaar zijn, krijgen kanalen die je abonneert standaard een e-mailtje daarvan.

E-mail bij abonneren

Als je abonnementen openbaar zijn, krijgen kanalen die je abonneert een e-mail.

Vervolgens doe je met de kanalen waar je contact mee wilt hebben het volgende:

  1. Abonneer ze.
  2. Bekijk één of meerdere video’s.
  3. Geef bij de video’s die je bekijkt een duim omhoog en schrijf een reactie waarin je vertelt waarom je de video leuk vindt.

Meer niet! Ga niet meteen vragen of die YouTuber ook bij jou wilt kijken. Je kent hem namelijk nog niet! Het is dus belangrijk dat je in het begin gewoon laat zien dat je een aardige YouTuber bent, en dat je oprecht interesse in zijn video’s hebt.

Vervolgens ga je dat kanaal een tijdje volgen. Als ze een nieuwe video uploaden, bekijk hem, geef weer een duimpje omhoog en schrijf een leuke reactie. Hou dat gewoon een tijdje vol. Op die manier laat je zien dat je een goede abonnee bent, die vaker video’s van een YouTuber bekijkt.

Wacht op de reactie!

De volgende stap in het proces hangt af van de reactie van de YouTuber. Nadat je het kanaal geabonneerd hebt, en je hebt bij enkele video’s een like gegeven en een leuke reactie geschreven, dan kunnen er twee dingen gebeuren:

1. De YouTuber reageert helemaal niet
Sommige YouTubers reageren helemaal niet op reacties. Dat is erg dom. Als mensen de moeite nemen om op je video te reageren, moet je altijd de moeite nemen om ze daarvoor te bedanken. Als je van bepaalde YouTubers na één of twee weken nog geen reactie hebt ontvangen, kun je het abonnement op dat kanaal opzeggen. Dan zijn ze namelijk je tijd niet waard.

2. De YouTuber reageert wel
In de meeste gevallen krijg je na een tijdje wel een antwoord op je reacties. Dat is tof, want dan ben je echt met die YouTuber in gesprek. Als het heel korte reacties zijn (zoals “thx” of “haha”), dan kun je proberen om eens een vraag te stellen. Hoe is de YouTuber op het idee gekomen om die video te maken? Waarmee neemt hij op? Hoe gaat het met hem op YouTube? Kortom: probeer het gesprek op gang te brengen!

Als het gelukt is om met een YouTuber in gesprek te komen, ga dan een stap verder. Volg hem op Twitter of Facebook (als hij die heeft). Op een gegeven moment kun je ook gewoon eens vragen: “Hé, ik maak zelf ook dit soort video’s. Zou je eens bij mij willen kijken en je mening willen geven?” En dan wordt die vraag ook niet meer als spam gezien. Je bent dan immers geen vreemde meer, maar een YouTube-kennis. Kortom: dan gunnen die YouTubers het je ook, omdat je al zoveel moeite hebt gedaan om hun video’s te bekijken.

“Sub-4-sub” op de juiste manier

Misschien denk je nu wel: “oké, dat klinkt leuk, maar eigenlijk is dit gewoon hetzelfde als sub-4-sub. Je abonneert immers andere kanalen in de hoop dat ze jou terug abonneren.”

En uiteindelijk klopt dat wel. Maar er is een belangrijke reden waarom sub-4-sub voor geen meter werkt, en deze methode wel. Bij sub-4-sub proberen kanalen zoveel mogelijk reacties te schrijven zoals: “ABONNEER MIJN KANAAL, DAN ABONNEER IK JE TERUG!” Dat soort reacties zijn vrij sneu. Je krijgt dan altijd wel een paar abonnees, maar dat zijn dan YouTubers die echt wanhopig zijn en die helemaal niets begrijpen van hoe YouTube werkt. Daar heb je niets aan. Sub-4-sub werkt niet, omdat je niet echt in andere kanalen geïnteresseerd bent.

Mijn methode werkt wél, omdat je hiermee echte relaties met andere YouTubers opbouwt. Je leert mensen kennen en je werkt samen om elkaars kanalen te versterken. Het is dus meer hulp-4-hulp. Je helpt elkaar vooruit en je toont interesse in elkaar. Datgene wat je aan andere YouTubers geeft, krijg je zelf 10 keer terug.

De resultaten van deze strategie

Ik heb deze strategie toegepast op drie verschillende kanalen in drie verschillende talen (Nederlands, Engels en Duits). Bij de start van mijn kanaal abonneerde ik steeds een stuk of 40 kanalen met minder dan 100 abonnees. Die kanalen ging ik dan een weekje intensief volgen. Na die week waren er altijd wel een paar die leuke reacties terugschreven en die mij ook terug abonneerden. Kanalen die helemaal niet reageerden, de-abonneerde ik weer. En in plaats van die kanalen zocht ik weer andere kanalen die ik ging volgen.

Zo bouwde ik dus stapje voor stapje mijn publiek op. Het ging niet supersnel, maar de abonnees die ik kreeg, waren wel ontzettend trouw. Daardoor wist ik bij elke video dat ik sowieso een aantal views, likes en reacties zou krijgen. Zo zorgde ik ervoor dat YouTube vanaf het begin leuk was, ook al had ik maar 10 of 20 abonnees.

En uiteindelijk groeide mijn publiek steeds verder uit. Mijn abonnees gaven vaak duimen omhoog, waardoor mijn video’s ook met hun kijkers gedeeld werden. Ik kreeg steeds meer kijkers en abonnees die me via mijn eerste abonnees ontdekt hadden. En toen ik eenmaal de 100 abonnees bereikt had, had ik zo’n trouw publiek dat ik eigenlijk niet eens meer zelf op zoek hoefde te gaan naar kleine kanalen. Die kwamen vanzelf wel naar me toe.

Uiteindelijk heb ik op al mijn kanalen vele duizenden abonnees bereikt. Maar het meest opvallende op al mijn kanalen is de betrokkenheid van mijn kijkers en abonnees. Ik krijg belachelijk veel likes en reacties op mijn video’s, veel meer dan andere YouTubers met hetzelfde aantal abonnees. Dat komt dus, doordat ik heel veel tijd steek in het opbouwen van relaties op YouTube. Dat maakt het verschil.

Kortom…

“Contact met anderen” is de allerbelangrijkste tip voor meer abonnees aan YouTube. Nogmaals: de voorwaarde is natuurlijk dat je video’s goed zijn, en dat je er vooral in het begin veel tijd in stopt. Een groot deel van de YouTubers waar je contact mee zoekt, zal niet reageren. Dat is jammer, maar die kanalen kun je ook weer de-abonneren. Uiteindelijk gaat het om de kanalen die overblijven. Dat zijn de kanalen die wél reageren, en die het begin vormen van een ontzettend trouw publiek.

Als je deze strategie volgt, zul je merken dat je helemaal niet zoveel abonnees nodig hebt om YouTube leuk te maken. De paar abonnees die je hebt zijn in ieder geval YouTubers die je kent, en waar je echt contact mee hebt. Je krijgt echte feedback waar je iets mee kunt. En zo kun je dus langzaam maar zeker doorgroeien naar een succesvol YouTube kanaal.

Ik wens je daarbij heel veel succes!

Wat vind jij ervan?