De belangrijkste 15 seconden van je video

Als je mijn artikelen al langer volgt, zul je vast al een tijdje aan het wachten zijn op een nieuw artikel. Sorry! Ik had het in de afgelopen weken razend druk, waardoor ik heel weinig tijd had voor YouTube.

En over weinig tijd gesproken… wist je dat je in de video’s die je maakt ook weinig tijd hebt? Om precies te zijn: je hebt in video’s die je maakt maar 15 seconden om je kijkers ervan te overtuigen dat ze verder moeten kijken. In dit artikel wil ik je uitleggen hoe je die 15 seconden het best kunt benutten.

Deze video maakt wel heel efficiënt gebruik van die 15 seconden…

YouTube-kijkers zijn vaak snel uitgekeken

Kijkers op YouTube kunnen kiezen uit miljoenen video’s. Dat is erg leuk, maar dat zorgt bij veel kijkers voor een haastig gevoel. Ze willen niet het gevoel hebben dat ze hun tijd verspillen.

Als ze dus een video aanklikken om hem te bekijken, dan willen ze ook al snel het gevoel krijgen dat ze de juiste keuze hebben gemaakt. Duurt het te lang voor ze dat gevoel krijgen, dan klikken ze vaak al snel weer weg.

Daarom is het van groot belang dat je meteen aan het begin van je video duidelijk maakt wat je kijkers kunnen verwachten. Ze moeten zo snel mogelijk denken: “ah, deze video is precies wat ik wilde zien!” Want dan gaan ze er echt voor zitten om je video helemaal te bekijken.

Wat je NIET moet doen…

Je kunt nu zelf vast al wel bedenken wat je in het begin van je video vooral niet moet doen. Als je jouw kijkers snel het gevoel wilt geven dat ze een interessante video gaan zien, moet je in ieder geval NIET met de volgende manieren beginnen:

Een lange intro. Een intro vertelt in de meeste gevallen niets over de video, en is dus voor kijkers meestal totaal niet interessant.

Een praatje over hoe het met je kanaal gaat, en hoeveel abonnees je inmiddels al hebt. Veel kijkers kennen je kanaal nog niet en zijn alleen maar in de video geïnteresseerd. Als je wat mededelingen over je kanaal hebt, doe die dan aan het eind van je video.

Grapjes. Sommige YouTubers vinden het grappig om te beginnen met grapjes of andere onzin. Grapjes zijn leuk voor tussendoor, maar pas op het moment dat het thema van je video duidelijk is.

Hoe moet het WEL?

Als je wél meteen de aandacht wilt hebben, dan kun je dat op de volgende drie manieren bereiken:

Inleiding. Deze methode gebruik ik in mijn tip-video’s. Vertel in een paar zinnen waar je video over gaat en wat er zo leuk/handig/interessant aan is. Daarna kun je eventueel je intro laten zien.

Voorproefje. Je kunt ook een opvallend, leuk of aantrekkelijk stukje uit je video als inleiding laten zien. Daarmee wek je echt verwachtingen, waardoor kijkers meteen nieuwsgierig worden naar de rest van de video.

Vraag stellen. Als je je video begint met een vraag, willen je kijkers automatisch het antwoord weten. De kans dat ze blijven kijken is dan een stuk groter. En vragen kunnen echt van alles zijn. “Wil jij ook dat je kijkers langer naar je video’s kijken?” “Zou het me lukken om dit level uit te spelen zonder dood te gaan?” “Waarom sta ik om drie uur ’s nachts voor de deur van de supermarkt?!” “Hoeveel spekjes kan ik in deze challenge opeten?”

Terugblik/vooruitblik. Als je video deel uitmaakt van een serie, zoals een gameplay of tutorial-reeks, is het handig om te beginnen met een terugblik en vooruitblik. Bijvoorbeeld: “In de vorige video konden jullie zien hoe ik begonnen ben met mijn Minecraft-huis. Ik ga jullie nu laten zien hoe ik de eerste verdieping maak, en ook hij jullie heel makkelijk prachtige slaapkamers voor je huis kunnen bouwen.”

In mijn gameplay van The Walking Dead maak ik gebruik van een terugblik om kijkers te prikkelen.

Kortom…

De eerste 15 seconden van je video bepalen of je kijkers ook de rest gaan bekijken, of niet. Denk dus bij elke video die je maakt goed na over hoe je de video zo goed mogelijk kunt beginnen. Dan zul je zien dat je video’s beter bekeken worden, en dat je ook meer likes en reacties krijgt.

Wat vind jij ervan?